село Пробуда, област Търговище
village life logo

село Пробуда, област Търговище

image pointerсело Пробуда, България

Обща информация


691
Население
20.0%
Престъпност
75.89%
Битови условия
60.0%
Екосъобразност

distance Население


Население: 691
Деца: над 50
Под 50г.: 21% - 30%
Чужденци: Не
Етнически състав: роми турци,

Характеристики на населението


услужливи 80.0%
предпазливи 40.0%
комуникативни 80.0%
добронамерени 100.0%

Условия на живот


Категория/и на замята: четвърта
Инфраструктура 40.0%
Обществен транспорт 100.0%
Електрозахранване 80.0%
Водоснабдяване 40.0%
Мобилен обхват 80.0%
Интернет 100.0%
ТВ 60.0%
Чистота 40.0%
Достъпност 100.0%

distance Повече информация

Село Пробуда е от онези български села, в които училище и детска градина вече няма. Няма и пенсионерски клуб, а от близо 700 жители 1/3 са зад граница. Читалището в село Пробуда е единствения културен център в селото. Учениците прекарват своите ваканции и повечето от свободното си време, предимно в читалнята на библиотеката, където четат приказки, рисуват , оцветяват любимите си герои и сърфират в интернет . Жителите на селото също могат да използват безплатен интернет в една от залите на читалището. А за най-малките жители на селото ,които не посещават детски ясли или градина открихме детски отдел в една от залите на старата сграда на читалището. Детският отдел е изграден със съвместните усилия на Клуб на НСО –гр.Търговище, Община Търговище ,Фондация за децата в риск по света-гр.София, Тръст за социална алтернатива –гр.София , TELUS International –гр.София и читалищното настоятелсво при НЧ„Родина-1927“с.Пробуда.


Организираме три големи общоселски празника:Сирни заговезни с участието на нашата малка група кукери;Петдесетница - сбора на селото и Празник на чесъна през м. септември с открит базар на местни производители на чесън и кулинарен конкурс за ястия с чесън.И трите празника са съпътствани с богата музикална програма с участието на гост изпълнители от самодейни състави към читалищата от област Търговище и област Шумен. Близо до селото има гора и поляна с вековни дъбови дървета ,подходящи за пикници сред природата.


река езеро/язовир планина плодородни почви исторически забележителности природни забележителности


Обекти


в селото distance супермаркет, местни производители и фермери, читалище
на 10 км distance лекар, аптека, жп гара, автогара, храм, училище, детска градина, офис на куриер, банкомат, банка, областен град